Šta ćete sve moći da obavite od kuće u 2017

Šta ćete sve moći da obavite od kuće u 2017

Šta ćete sve moći da obavite od kuće u 2017

Šta ćete sve moći da obavite od kuće u 2017. godini. Uvođenje novih elektronskih servisa, poput plaćanja poreza, upisa dece u vrtić, uverenje o regulisanom vojnom roku i opravdanja za decu koja su izostala uiz škole, trebalo bi da se realizuje u 2017. godini, u zavisnosti od odobrenog budžeta i usvojenog plana rada Direkcije za elektronsku upravu.

– Razvijanje elektronskih servisa podrazumeva uspostavljanje elektronske komunikacije i obavljanja svih ili većine poslova prema državnim organima (PIO fondu, predškolskim ustanovama, Vojsci Srbije i MUP-u) uz pomoć interneta – preko nacionalnog portala eUprava. Najavljeni servisi građanima Srbije će doneti veći komfor i uštede u vremenu i novcu – najavljuje Dušan Stojanović, direktor Direkcije za elektronsku upravu.

On objašnjava da će ovi servisi biti zaštićeni od mogućih zloupotreba, kao i sve druge usluge portala.

– Nalog na nacionalnom portalu eUprava mogu da otvore isključivo punoletni građani Srbije. Dakle, maloletne osobe ne mogu da pristupe uslugama portala i stoga ne mogu ni da zloupotrebe servis e-opravdanja – tvrdi Stojanović.

Predstavljamo vam šta će sve moći da se obavi elektronskim putem, tokom 2017. godine.

Plaćanje poreza

Servis za plaćanje poreza na imovinu, građanima će omogućiti da preko eUprave dobiju uvid u svu svoju imovinu na teritoriji Srbije i listing prošlih i trenutnih dugovanja, koje će moći da plate onlajn i bez potrebe da i jednom odu na šalter.

Vrtić

Usluga eVrtići od maja ove godine je dostupna građanima Beograda. Ona im omogućava da, umesto u redovima i pred šalterima, svoju  decu upišu u predškolske ustanove i uz pomoć interneta, putem portala eUprava. Zahvaljujući ovoj usluzi, sva dokumenta koja su do sada bila potrebna za prijavu zamenio je jedan obrazac, a ceo proces je u potpunosti besplatan. Ideja je da se servis eVrtići razvije i postane dostupan roditeljima na teritoriji cele Srbije, a ne samo Beograda.

Registracija vozila

Produženje registracije vozila i online polaganje vozačkog ispita su usluge koje portal već nudi svojim korisnicima, a namerava da ih i dalje da razvija i unapređuje. Ove usluge je potrebno uskladiti sa novim zakonodavnim okvirom jer će se taksa za plaćanje registracije menjati. Takođe su se izmenili pravilnici za bezbednost saobraćaja i online usluga polaganja vozačkog ispita će se morati unaprediti.

Vojna obaveza

Elektronska usluga „Uverenje o regulisanoj vojnoj obavezi“ takođe će biti dostupna u narednoj godini. Ova usluga ima veliki potencijal i Direkcija za elektronsku upravu je spremna da je napravi na nekoliko načina, a na Ministarstvu odbrane treba da odluči da li želi ovu uslugu da dostavlja elektronski, poštom ili nekim drugim putem.

Plaćanje karticama

Plaćanje karticama je servis koji treba da zaživi. Direkcija završava sve tehničke funkcionalnosti kako bi usluga počela da funkcioniše.

Opravdanja

Servis eOpravdanje roditeljima bi omogućio da preko eUprave, najave izostanke svoje dece iz škole. Pored sigurnosti deteta, to će biti značajno i za školske objekte gde deca borave i hrane se, jer će dati tačnu sliku za dnevni broj obroka.

Izvor: Blic

Comments are closed.